ŚWIATOWY DZIEŃ JAJA 11.10.2013

4.10.2013

Edytor Strony

 

 

Światowy Dzień Jaja  organizowany  jest od 1996 r., zawsze w drugi piątek października. Pomysłodawcą i koordynatorem obchodów  jest  Międzynarodowa Komisja ds.  Jaj  - International  Egg Commission (IEC): http://thinkegg.com/index.php/world-egg-day/?lang=pl  

 

Główne przesłania Światowego Dnia Jaja:

• Pokazać wyjątkowe, naturalne zalety jaj

• Obalić mity o szkodliwości cholesterolu  zawartego w jajach

• Przekazać konsumentom wyniki najnowszych  badań naukowych

• Postawić jaja na piedestale -  jako  najbardziej wartościową żywność

 

Jaja odgrywają decydującą rolę w wyżywieniu ludzi na całym świecie, zarówno w krajach rozwiniętych,  jak  i rozwijających się. Są doskonałym i przystępnym cenowo źródłem najwyższej jakości białek, a dzięki temu mają potencjał, by wyżywić świat.

 

Światowy Dzień Jaja w Polsce

 

Obchody odbywają się pod hasłem: 

„Jedzcie jaja! Na śniadanie, na obiad, na kolację”

(Tytuł wywiadu z Profesorem Tadeuszem Trziszką w Gazecie Wyborczej, 6.04.2012 r.)

 

Streszczenie wywiadu i pełen tekst jest dostępny na stronach internetowych: http://jedzmyjaja.pl/index2.php   oraz  http://www.kipdip.org.pl/article/id/693  

 

Wywiad zawiera zbiór argumentów, które Profesor Tadeusz Trziszka zajmujący się zdrowotnymi właściwościami jaj podsumowuje następująco:

 „Jedzmy więcej jajek, co najmniej dwa dziennie! Bo choć cholesterol w Polsce to prawie wróg publiczny, wbrew utartej opinii, jaja jego poziomu nie podnoszą.”

 

„Polska jest jednym z ostatnich bastionów strachu przed cholesterolem.”

 

„Fobia cholesterolowa nakręcała się bez naukowego uzasadnienia i miała jedną pozytywną stronę: przyspieszyła i rozszerzyła zaawansowane badania za duże pieniądze, które pokazały kilka argumentów.”

Wyniki tych badań wykazały,„że głównym sprawcą zła nie jest cholesterol z jaj, tylko ten, który wytwarzamy sami w wątrobie. Produkujemy go codziennie mniej więcej tyle, ile znajduje się w 15 jajach.”

 

„Lansowane kiedyś przekonanie, że można jeść nie więcej niż dwa – trzy jaja na tydzień, zostało na Zachodzie definitywne odesłane do lamusa.

Two Egg everyday  is OK – dwa jaja codziennie są OK– stwierdzono w 1998 roku                      w Atlancie na konferencji poświęconej jajom. I nie było to bynajmniej hasło marketingowe drobiarzy, tylko fakt poparty rzetelnymi badaniami”.

 

A zwolennikom wolnego wybiegu i przyzagrodowej produkcji jaj wyjaśnia:

„Nie mitologizowałbym jaja z zagrody. Wiejskie kury mają co prawda lepszy dostęp do związków mineralnych, ale przy okazji do bakterii, wirusów i toksyn. Kura jest dotknięta allotrofagią, czyli zeżre prawie wszystko, co znajdzie w zasięgu dzioba. To nieszczęsne zwierzę wszystkożerne, co nawet olejem napędowym czy sztucznym nawozem nie pogardzi. Bywa, że wiejska kura łazi po oborniku przy ruchliwych drogach. Robiliśmy we Wrocławiu badania, które potwierdziły kumulację metali ciężkich w jajach od wiejskich kur. Z kurą fermową nie ma tego problemu.”

 

Funkcja edukacyjna Światowego Dnia Jaja

Przekazywane w tym dniu informacje o wartości odżywczej jaj i o ich dobroczynnym znaczeniu w codziennej zdrowej diecie – to powszechna edukacja na temat prozdrowotnego odżywiania.

Jaja mają pozycję Nr 1 w społecznych kampaniach na rzecz:

• Zapobiegania otyłości

• Prawidłowego odżywiania dzieci, kobiet w ciąży i ludzi starych 

• Uzupełniania niedoborów witaminy D

• Obniżania poziomu złego cholesterolu we krwi 

• Zmniejszania ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia, raka piersi i jelita grubego

• Stosowania naturalnych produktów zamiast drogich „suplementów diety”

 

12 powodów do spożywania jaj

 

12 powodów do spożywania jaj- lista opracowana przez Międzynarodową Komisję ds. Jaj (IEC) na podstawie najnowszych badań naukowych:

 

1. Jaja to jedne z najbardziejwielofunkcyjnych produktówżywnościowych na rynku.

2. Jaja mają jeden znajwyższych wskaźników koncentracji składników pokarmowych.

3. Gdy mówimy o białku jaja, powinniśmy pamiętać, że zostało ono uznane przez naukowców zabiałko wzorcowe, którego skład i proporcje zawartości poszczególnych aminokwasów przyjmuje się za 100, przyrównując do wartości biologicznej białek innego pochodzenia (mięso, ryby, zboża itd.).

4. Tłuszcz znajdujący się w jaju to w dwóch trzecichwysoko zdrowotne nienasycone kwasy tłuszczowe.

5. Kupowanie jaj, wysokowartościowych produktów pod względem pokarmowym, jest jednym znajlepszych sposobów nabywania białka.

6.Każda pora dnia jest dobra na spożywanie jaj.

7. Żółtko jaja jest doskonałymźródłem choliny, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu.

8. Zawarte w jajachluteina i zeaksantynasą dwoma nowo poznanymi składnikami pokarmowymi, dzięki którym jaja zostały zaliczone do tzw. żywności funkcjonalnej.

9. Jaja są produktem do przyrządzenia niezwykleeleganckich dańna uroczyste okazje.

10. Wzbogacenie odchudzającej diety w białko jaja, przyczynia się do większej stabilizacji poziomu cukru we krwi, copowoduje utrzymywanie się uczucia sytości przez dłuższy czas.

11. Dzieci lubią jaja, a rosnący organizm potrzebuje składniki pokarmowe. Zatem jaja jako doskonałe źródło aminokwasów mogą byćświetnym pożywieniem dla dzieci.

12. Październikowy Światowy Dzień Jaja warto wykorzystać jako inspirację do stworzenianowych potraw z wykorzystaniem jaj.

 

 

Najnowsze badania naukowe

 

Uczeni z całego świata namawiają ludzkość na spożywanie jaj, powołując się na najnowsze badania.

 

Wyniki badań i opinie specjalistycznych ośrodków badawczych (University of Surrey                 w Wielkiej Brytanii oraz Egg Nutrition Center w Stanach Zjednoczonych) przywracają jajom dobre imię i potwierdzają ich wysoką wartość odżywczą, w tym właściwości nutraceutyczne.

Jaja zostały uznane przez ekspertów z zakresu medycyny i żywienia człowieka jako najdoskonalszy surowiec  nutraceutyczny*. W Kanadzie  od wielu lat cyklicznie organizowane są Międzynarodowe Sympozja Naukowe, pod hasłem: „jaja jako nutraceutyki w promocji zdrowia”.

 

"Dwa nowe badania, przedstawione w trakcie konferencji Experimental Biolog                     2013 w Bostonie wskazują na kardioprotekcyjne właściwości jajek.

Badania przeprowadzone przez naukowców z Yale University sprawdzało wpływ codziennej konsumpcji jaj na zdrowie kobiet i mężczyzn z chorobą niedokrwienną serca. Badani zostali losowo przydzieleni do dwóch grup: w jednej spożywali śniadanie zawierające dwa jajka,             w drugiej – bogato węglowodanowe przez sześć tygodni. U uczestników, którzy jedli jaja nie odnotowano nie wzrostu stężenia złego cholesterolu i ciśnienia krwi, masy ciała, ani pogorszenia funkcji śródbłonka. Badacze doszli do wniosku, że jajka mogą być częścią zdrowej dla serca diety, nawet u osób z istniejącą chorobą niedokrwienną.

Z kolei badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Connecticut sugeruje, że codzienna konsumpcja jajek może mieć korzystny wpływ na funkcję i skład cholesterolu HDL u osób dorosłych z zespołem metabolicznym. W tym badaniu obserwowano osoby stosujące dietę              z ograniczeniem węglowodanów, jednocześnie spożywające trzy jajka dziennie.                          Po 12 tygodniach zaobserwowano u nich poprawę składu i skuteczności HDL." 

(źródło: www.pulsmedycyny.pl , 26.04.2013 r.)

 

Dzięki mediom, w  Światowym Dniu Jaja, przekazywane są  konsumentom opinie uczonych, publikowane w prestiżowych czasopismach naukowych, między innymi, takich jak „Nutrition Bulletin” .

 

„Nutrition Bulletin” o walorach jaj:

 

1. „Zależność między spożyciem jaj a podwyższonym poziomem cholesterolu (hipercholesterolemia), oparta jest na przedawnionych informacjach.”

2. „Jajo jest bogatym w składniki odżywcze pokarmem, cennym źródłem wysoko jakościowego białka i niezbędnych mikroelementów. Nieprawdą jest, że jaja zawierają wysoki poziom tłuszczów nasyconych. W trudnej obecnie sytuacji ekonomicznej, jaja mogą okazać się przydatnym, relatywnie tanim źródłem pożywienia dla wszystkich,                                a  w szczególności dla osób mających niskie przychody.”

3. „Najwyższy czas, by obalić mity dotyczące jaj i ich wpływu na choroby serca oraz przywrócić im należną pozycję w naszym menu, gdzie mogą w znacznym stopniu przyczynić się do stosowania prozdrowotnej,  zrównoważonej diety.”

*Nutraceutyki – środki spożywcze łączące w sobie wartości żywieniowe (ang.: nutrition)                  i cechy środków farmaceutycznych (ang.: pharmaceuticals).

 

Źródło:  na podst.: Nutrition Bulletin

 

Wyniki Badań ENC (Egg Nutrition Center) potwierdzają, prozdrowotny wpływ spożywania jaj (http://jedzmyjaja.pl/index2.php):

 

1. Wpływają na poprawę stanu zdrowia i zapobiegają chorobom, ograniczają ryzyko wystąpienia chorób i rozwiązują problem niedoboru środków odżywczych w diecie.

 

2. Mogą pomóc w walce z otyłością, która jest obecnie światowym problemem. Są bogate             w składniki odżywcze. Każde jajo ma tylko 75 kalorii i dostarcza wysokojakościowe białko.

3. Obniżają ryzyko wystąpienia niskiej masy noworodków, wspomagają optymalny wzrost dzieci, wywołują uczucie sytości, które pomaga kontrolować masę ciała, minimalizują utratę tkanki mięśniowej i beztłuszczowej tkanki mięśniowej w okresie starzenia się, są bogate            w składniki odżywcze i niskokaloryczne.

 

4. Włączenie jaj do ich diety obniża ryzyko wystąpienia chorób serca, raka piersi i jelita grubego, związanych z wiekiem chorób oczu, utraty mięśni u osób starszych oraz wpływa na wyzwalanie uczucia sytości, które pomaga utrzymać masę ciała.

 

Według opinii ENC co najmniej jedno jajo dziennie - to najlepsza decyzja zarówno                z punktu widzenia żywieniowego, jak i ekonomicznego

 

Wynikom badań nad  składem jaj i ich właściwościami  funkcjonalnymi  zawdzięczamy także, że Stowarzyszenie Kardiologów USA (American Heart Association, AHA) zrewidowało podejście do jaja. Autorzy omawianego artykułu z satysfakcją podkreślają, że:

„W swoich oficjalnych  oświadczeniach AHA nie wymienia już jaj wśród żywności , której należy unikać w codziennej diecie i nie traktuje ich jako czynnika wzrostu ryzyka chorób serca i układu naczyniowego.”

 

Eksperci ciągle dostarczają dowody o fenomenalnych walorach jaj. ”Uznany światowy specjalista  Prof. Glenn Froning  z Uniwersytetu Nebraska w USA, mając na uwadze wielofunkcyjność jaja kurzego i jego komponentów,  podsumował  najnowsze wyniki badań entuzjastyczną opinią: „The amazing egg” – niezwykłe, zdumiewające jajo.”

 

Więcej informacji o najnowszych wynikach badań w artykule „Światowe badania naukowe - nowe informacje o wartości odżywczej jaj.” -  http://www.kipdip.org.pl/article/id/758  .

Są tam omówione doniesienia  naukowe  z tegorocznej konferencji  w Kanadzie. Co kilka lat w centrum  konferencyjnym w parku Narodowym w Banff, w Górach Skalistych Kanady Uniwersytety Alberty i Manitoby organizują międzynarodowe spotkania specjalistów z całego świata na temat nowości w badaniach, zastosowaniach jaj kurzych i ich izolowanych składników. To największa konferencja o jajach, która stanowi  źródło najnowszych światowych informacji.

 

Profesor Tadeusz Trziszka relacjonuje:

„Uczeni nie rozmawiają o produkcji jaj, nie o przemyśle drobiarskim, tylko o ich wykorzystaniu w leczeniu. Spotykają się tam raz na osiem lat biochemicy, lekarze, farmaceuci, specjaliści od żywienia z uczelni medycznych. Tym razem Japończycy mocno podkreślali , że cholesterol, czyli składnik żółtka niezbędny do rozwoju zarodka, powinno się podawać dzieciom. Tak, jest niezbędny do harmonijnego rozwoju, podobnie jak kwas arachidonowy z żółtka. W Polsce medyk starej daty pewnie padłby na taką wiadomość.”    

 

 

 

Bardzo dobra pozycja jaj w nowej Piramidzie Żywieniowej

 

Najnowsze zasady zdrowego odżywiania przedstawione w formie Piramidy Żywieniowej rekomendują spożywanie jaj w codziennej diecie (fioletowy „promień”).

 

Wartość odżywcza jaja wyrażona w formie parametrów wskazanego dziennego spożycia (GDA, z ang. Guadeline Daily Amounts) potwierdza, że jaja są wyjątkowym produktem dietetycznym. Nie ma drugiego takiego produktu, który zapewniając z jednej strony bardzo  wysoką wartość odżywczą, w tym niezbędne aminokwasy, ma  równocześnie niską kaloryczność (jedno jajo o masie około 60g to tylko 81 kcal – 4% GDA) i niezwykle korzystny dla organizmu  zestaw kwasów tłuszczowych (w 2/3 wysoce zdrowotne nienasycone kwasy tłuszczowe). -  http://jedzmyjaja.pl/index2.php   

 

 

 

 

 

Jaja mają leczniczą moc - potwierdził to program badawczy „OVOCURA”

 

Uczeni dowiedli, że  „Nie ma w przyrodzie drugiego tak doskonałego surowca spożywczego.”  Gazeta Wyborcza (12 grudnia 2012 r.) opublikowała artykuł: „Cudowna moc jaj”. Redaktor Aneta Augustyn  - autorka artykułu rozmawia z prof. Tadeuszem Trziszką             o wynikach 4 letnich badań w ramach programu badawczego: „Ovocura”, czyli „Innowacyjne technologie produkcji biopreparatów  na bazie nowej generacji jaj”  to wart 25 mln zł projekt współfinansowany przez Unię Europejską . Prace prowadziło kilka zespołów naukowych              z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Współpracowali z nimi uczeni z Politechniki Wrocławskiej oraz Instytutu Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN.” -

http://www.ovocura.up.wroc.pl/ .

 

„Żadnemu zespołowi na świecie nie udało się uzyskać tyle z poczciwego jajka, ile nam – zapewnia prof. Tadeusz Trziszka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, pomysłodawca i szef projektu OVOCURA. Ovo, czyli jajo, cura – leczenie.”

 

„We Wrocławskim Parku Technologicznym powstała linia technologiczna, gdzie pozyskano      z jaj biologicznie aktywne substancje do zastosowań w profilaktyce i terapii chorób cywilizacyjnych. Uczeni wyizolowali z jaj substancje hamujące rozwój chorób neurodegradacyjnych.  Z  żółtka pozyskano także superlecytynę. Masa  fosfolipidowa wyglądająca  jak pomarańczowy smar  zawiera kwasy omega – 3, które chronią serce, wspomagają leczenie depresji, poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego. Z białka udało się z kolei wyizolować cystatynę. Badania na hodowlach komórek pokazały, że hamuje ona rozwój niektórych nowotworów, m.in. piersi, mięsaka, czerniaka.”  

 

 

O programie OVOCURA „Gazeta Wyborcza” już rozmawiała z Prof. Trziszką przed Wielkanocą 2012',   po jego  powrocie z kongresu w Kanadzie i podsumowała tę rozmowę entuzjastycznym tytułem:  „ Jedzcie jaja! Na śniadanie, na obiad, na kolację.” (6.04.2012 r.)

 

Polecamy także artykuły na stronie Krajowej Izby:

- Program badawczy „Ovocura” w wolnym tłumaczeniu oznacza „jajo lecznictwo”    (9.10.2012 r.)  - http://www.kipdip.org.pl/article/id/760  

- Światowe badania naukowe – nowe informacje o wartości odżywczej jaj. (8.10.2012 r.) - http://www.kipdip.org.pl/article/id/758  

 

 

Nie ma przeciwwskazań zdrowotnych do ograniczania spożycia jaj

 

Wybitni polscy dziennikarze naukowi  powołują  się na opinie ekspertów i badania naukowe.  

 

Gazeta Wyborcza  w cyklu: Prześwietlamy żywność (22.03.2013 r.)  „Jajo: jeść czy nie jeść”- http://wyborcza.pl/mlodziodwagi/1,128591,13613671,Przeswietlamy_zywnosc__jajka.

 

Autorka artykułu red. Irena Cieślińska, wielokrotnie nagradzana dziennikarka naukowa,odczarowuje mity o szkodliwości cholesterolu zawartego w jajach i namawia do spożywania jaj:

"Czy jajo to źródło najcenniejszych substancji czy groźna bomba cholesterolowa? Opinie zmieniają się jak w kalejdoskopie. Spór wybucha ze zdwojoną siłą przy okazji świątecznego szaleństwa. Do tego jeszcze nie wiadomo, czy lepsze są "zerówki" czy tak naprawdę wszystko jedno.

W każdym żółtku jest blisko 200 mg cholesterolu. To fakt. Ale czym to jest w porównaniu              z 3-4 gramami cholesterolu, które wcale nie pochodzą z naszych talerzy, ale które produkujemy sami ? Choćbyśmy  cholesterolu nie jedli w ogóle, każdego dnia nasza wątroba, skóra, nadnercza i jelita wytwarzają go tyle, ile jest w całej paczce jajek! Przy czym ta wewnętrzna produkcja jest tym bardziej intensywniejsza, im bardziej nerwowy tryb życia prowadzimy."

 

Redaktor Irena Cieślińska podsumowuje:

"Morał z tego prosty - zamiast denerwować się , że jemy jajka, jedzmy jajka, mniej się denerwując.Tym bardziej, że zawierają całą masę cennych składników - pełnowartościowe białko, witaminy : A, D, E, K, B, lecytynę (zapobiegającą miażdżycy) i chroniącą wzrok luteinę."

 

Gazeta Wyborcza w cyklu: Zdrowa środa ( 3.10.2013 r.)  „Cholesterol dobry i zły”:

 

Autor artykułu,  Wojciech Moskal – dziennikarz działu nauka „Gazety Wyborczej, zastanawia się  czy  zdrowa dieta ma być : „Bez jaj?”  i odpowiada na to pytanie,  na podstawie doniesień naukowych  dotyczących cholesterolu w następującym  tekście: 

„Wcale nie : Kolejna głośna dyskusja wiążąca się z cholesterolem dotyczy śniadaniowego przysmaku, czyli jajek.  Oczywiście, można dyskutować o sposobie ich przyrządzania, choć spraw jest raczej prosta – to co gotowane, jest zdrowsze od tego, co smażone. Ale ile jaj i jak często możemy jeść ? Długo jajka traktowano niemal jako cholesterolową bombę, którą można było spożywać maksymalnie dwa  razy w tygodniu.Ostatnie lata przyniosły jednak dobre wieści dla miłośników jajecznicy. Okazało się, że akurat cholesterol  zawarty                    w jajkach nie jest głównym sprawcą miażdżycy i będącej jej konsekwencją choroby niedokrwiennej serca.W jednym jajku znajduje się niewielka  znajduje się niewielka część tej ilości cholesterolu, którą sami produkujemy w ciągu dnia. Specjaliści są zgodni – o wiele gorsze od jajek jest palenie papierosów, dodatkowe kilogramy w pasie, brak aktywności fizycznej i nadmiar w diecie tłuszczów nasyconych pochodzenia zwierzęcego.”

 

Redaktor Krystyna Naszkowska  w książce, pt.: „Jedz co chcesz. Sąd na polskim stołem” (Agora 2013)  opublikowała wywiad  z  Prof. dr hab. Tadeuszem Trziszką, pt.:  „Jajko na każdą okazję”:

 „Jem około 30 jaj tygodniowo – mówi naczelny jajolog kraju  prof. Tadeusz Trziszka  - nie ma w nich nic szkodliwego, pod skorupką skumulowane są wszystkie substancje niezbędne do stworzenia nowego życia.”„Jedzmy więc jaja, zwłaszcza, że przeciętny Polak je ich dwa razy  mniej niż Japończyk, Chińczyk czy mieszkaniec Izraela. Nie ma ograniczenia, ile się chce, tyle można zjeść – 30, 20 sztuk tygodniowo.Jest ogrom badań światowych , które o tym mówią, tylko dziwnym trafem nie przedostają do szerokiej publiczności. Wyniki tych badań są publikowane w czasopismach naukowych i  pozostają na uniwersytetach."

 

 

Jaja w statystyce

 

Produkcja jaj spożywczych w Polsce (mld sztuk) - lata 2010-2013:

- 2010 r. - 10,1 mld sztuk

- 2011 r. - 9,3 mld sztuk

-2012 r. -  8,5 mld sztuk

- prognoza 2013 r. -  9,0 mld sztuk

Do 2010 r. produkcja jaj kurzych wynosiła ponad 10 mld szt. Zapotrzebowanie rynku krajowego pokrywało 70% produkcji, a ponad 30% było przedmiotem eksportu. Zmniejszenie produkcji utrzymuje się od 2011 r. Produkcja jaj konsumpcyjnych w 2012 r. spadła do poziomu 8,5 mld szt., tj. o 8,3% w porównaniu do produkcji w 2011 r. wynoszącej 9,3 mld szt. Natomiast w porównaniu z rekordową produkcją jaj w 2010 r. (10,1 mld szt.), w 2012 r. spadek wyniósł aż 15,5% (1,6 mld szt.). W okresie dwóch lat podaż jaj z krajowej produkcji była niższa aż o 1,6 mld szt.

 

Spadek podaży jaj na rynku krajowym notowany w 2012 r. był skutkiem ograniczania produkcji wynikającym z konieczności dostosowania ferm do wymogów dobrostanu kur niosek. W 2012 r. w stosunku do 2011 r. pogłowie kur niosek zmalało o prawie 5,8 mln szt.

(-11,6%) do 44,1 mln szt. W stosunku do 2010 r. spadło o 8,3 mln szt. (-15,8%).

(źródło: MRiRW)

 

Spożycie jaj w Polsce

Od 2005 r. (215 szt./os.) obserwowane jest systematyczne zmniejszanie spożycia jaj w Polsce. Rok 2010 był ostatnim rokiem kiedy odnotowano spożycie jaj na osobę przekraczające            200 szt. rocznie. W 2012 r. statystyczny Polak spożywał już 164 szt. jaj rocznie. W stosunku do 2005 r. jest to spadek o 24% (51 szt. jaj), a w porównaniu z 2010 r. – o 18,8% (38 szt.). Również przeciętne miesięczne spożycie jaj kurzych na 1 osobę w gospodarstwach domowych spada od 2005 r. (15,1 szt.) i w 2012 r. wyniosło 12,4 szt. (wykres 1). Powyższe dane wskazują na rosnące zużycie jaj przez przemysł przetwórczy.

(źródło: MRiRW)

 

Polski handel zagraniczny jajami w skorupkach (CN 0407*):

Wielkość eksportu i jego udział w krajowej produkcji (mld sztuk)

- 2010 r. – 2,7 mld sztuk, 24% udział w krajowej produkcji

- 2011 r. – 3,1 mld sztuk, 30% udział w krajowej produkcji

- 2012 r. – 3,4 mld sztuk , 36% udział w krajowej produkcji

-  I półrocze 2013 r. – 1,8 mld sztuk, wzrost o 1,8% w porównaniu do I półrocza 2012 r.

 

Wielkość importu (tony)

- 2010 r. – 19 014 ton

- 2011 r. – 19 669 ton

- 2012 r. – 14 381 ton

- I półrocze 2013 r. – 9 833 ton, wzrost o 35% w porównaniu do I półrocza 2012 r.

Powrót